Studiebesök i Högalidsskolan, preliminärt den 15 mars


Får vi komma och hälsa på?
Som jag tidigare nämnt hade vi idag bokat möte med rektorn i Högalidsskolan.
Bengt Norberg och underteckand hade bokat mötet. Bengt och jag träffades en stund innan mötet och diskuterade vad vi önskar att skolan skulle göra för oss ”gamlingar”, om nu fick komma på besök.
Önskemål har vi hört på våra tidigare möten, så vi har förstått att en rundtur i skolan har varit mångas önskemål. Se sitt gamla klassrum. Vi tyckte också att det vore trevligt om skolan kunde berätta om sin verksamhet, hur den ser ut idag. Att vi kanske skulle kunna ha en där vi får ställa frågor. Sedan att vi ”gamlingar” kunde ge skolan en tillbakablick, ”hur det var på vår tid”. Sedan kanonidén, att vi åter skulle få äta i skolamatsalen en sista gång, det vore en höjdare. Här började vi tvivla lite på oss själva. Skolan har ju elever att ta hand om, vi kommer nog bara här och stör.
Nåväl 12.30 knackade vi på, enligt överenskommelse, på Rektor Mattias Boströms dörr. Vi blev väldigt varmt mottagna, vi berättade för Mattias (skriver bara förnamnet, dom är ju så unga dom som jobbar nu för tiden) om vår bakgrund, vårt gäng och vårt ärende. Mattias tyckte att idén var väldigt tilltalande. Inte bara för tillfredställa våra örskemål, utan för att det en spännade och ganska ovanlig grej för skolan, utbildning helt enkelt. Så långt var vi helt överens. Nu var det bara ett bekymmer, när? Skolan måste jobba på som vanligt och följa sina scheman. Skurlov som vi hade heter ju studiedagar nu, var förbrukade. Då berättade Mattias att en gång i månaden har skolan en samling för lärarna, efter skoltid, då skulle vi kunna få komma. Detta måste dock förankras på skolan först. Vi fick förstås veta och se en massa saker idag under vårt besök. Men det berättar vi inte om här, utan det får ni själva höra och se den 15 mars, som vi hoppas.

Preliminärt är program och tid som följer, kort:

Den 15 mars kl. 16.00
1. Guidning i skolan,
2. Mat i skolmatsalen
3. Skolrepresentant berättar om verksamheten idag och svarar på frågor.
4. Representant(er) från oss berättar lite om hur vi hade det.

Efter vad jag hört idag kommer ni finna det här besöket väldigt intressant och spännade.

Skolans fotosamling

Jag/vi har också, av rektorn ehållit tillstånd att ta del av skolans fotografi arkiv. Man har planer på att digitalisera och tidsbestämma fotografierna men saknar resurserna.
Bengt Norberg och undertecknad har resonerat och tänker hjälpa till med digitaliserningen. Vet inte hur stort antal fotografier det är frågan om, men det ordnar sig säkert.
Samtidigt skall vi försöka göra en tidsbestämmning och då kan fler personer av oss komma att beröras. Får återkomma om detta.

Vännerna
Bo Nordstrand och Bengt Norberg

4 reaktioner till “Studiebesök i Högalidsskolan, preliminärt den 15 mars”

 1. Hej!
  Jag har inte gått i denna skola, men min mor och hennes syskon har gjort det i början av -20 talet. De kom då från Gröndal och Blommensbergskolan.
  Men, i vår skola (Kämpetorp) i Älvsjö, hade vi en klassträff 50 år efter det
  att vi skingrats som ax för vinden en sommardag på femtiotalet.
  Vi tog kontakt med skolan som var mycket positiva, och 23 stycken av den gamla klassen slöt upp för rundvandring i skolan och vi tog ett foto av den nuvarande klassen i vårt gamla klassrum. Det var knappt vi fick plats. Det saknades tyvärr c:a tio från vår tidigare klass. En del på ett ledsamt sätt, andra bodde för långt ifrån och någon ville helt enkelt inte alls vara med. Men, det kom en tjej ifrån Göteborg och en långt nerifrån Småland, så det var intresse. Sedan åt vi buffé i skolmatsalen där vi ordnat ett bildspel, digitaliserat, med gamla klassfoton som vi samlat in och nu kunde bjuda hela klassen på.
  Korridorerna vi tyckte var långa på den tiden det begav sig, var nu små korta stumpar och så smala sen! Träslöjdsalen hade lågt i tak. Men när man ser elever i årsklasser som vi en gång gick i, förstod vi att perspektivet var som det var. Vi skingrades då år 1957 för vidare äventyr i andra skolor för att ta realen och så vidare. Lokaltidningen Mitt
  i Söderort, genom ett tips från oss själv. Det blev både en klassbild i tidningen och lite text ifrån oss. Men, publicerat, det blev de.
  Lycka till med er rundvandring, det kommer bli en höjdare.
  Mvh, Lasse Holmberg

 2. Jag törs inte gå till Högslidsskolsn, för där får jag bara gå om !
  ( men jag kommer ändå )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.